Wybrano najlepsze restauracje Warszawy

bieszczady

solina

ustrzyki

polanczyk

kazimierz

Przedstawiamy laureatów IV edycji akcji rekomendującej warszawską gastronomię „Warszawa od kuchni”. Nagrodę „Złoty Widelec” 2015 otrzymało 28 restauracji .Po raz pierwszy w historii konkursu wybrano również ,,Piekarnię roku: i ,,Cukiernię roku”
Akcja, której organizatorem jest Warszawska Izba Przedsiębiorców, jako jedyna szczyci się poparciem władz państwowych , władz miasta oraz województwa oraz posiada szeroką oprawę medialną.
Imprezę swoim patronatem objął Wojewoda mazowiecki Jacek Kozłowski, Prezydent miasta stołecznego Warszawy Hanna Gronkiewicz-Waltz oraz Marszałek województwa mazowieckiego Adam Struzik. Patronat medialny nad konkursem obijał m.in. Narodowy Portal Turystyczny.

Restauracja oferuje włoską ucztę w samym sercu Warszawy. Zapach ziół, ciepłe, eleganckie wnętrza oraz profesjonalna i miła obsługa sprawią, że czuje się tu jak w prawdziwej włoskiej restauracji. Potrawy mogą zaspokajać nawet najbardziej wyrafinowane podniebienia. Oprócz tradycyjnych potraw można znaleźć odważnie połączone smaki, zapachy i kolory.
7.HALKA RESTAURACJA PO POLSKU ul. Puławska 43
Jedzenie – wyśmienite!!! Nie umiem nawet wyróżnić jednej czy dwóch potraw – wszystko co znalazło się na stole zasługiwało na miano co najmniej smacznego. Kompetentna, przemiła a przy tym dyskretna obsługa to prawdziwy atut. Restauracja godna polecenia. Same pozytywy.

8.ZAJAZD U MIKULSKICH Wiązowna ul. Parkingowa 18A
Potrawy ładnie estetycznie podane , bardzo smaczne.
Kuchnia tradycyjna polska. Rodzinna atmosfera , Właściciele dbają , rozmawiają z gośćmi.
Mało jest dziś miejsc w których jest serce i dusza oraz dobre jedzenie

9. LA MAISON ul. Chłodna 15 Piękny wystrój, miła obsługa, doskonały smak potraw. Zaskakujące zestawienia smaków. Doskonała cukiernia z własnymi wyrobami. Niebo w gębie

10.PATERA ul. Świętokrzyska 36 Lokal z kuchnią orientalną w klimacie fusion. Specjalnością są dania kuchni tajskiej japońskiej oraz sushi. Dobrym poszerzeniem oferty jest bogata karta koktajli alkoholowych. To bardzo fajny lokal na niezobowiązujące przyjęcie.
11.GRUBA RYBA ul. Siedmiogrodzka 1 Lokal pachnie świeżością Bardzo duże porcje, jedzenie smaczne, dobry stosunek ceny do jakości
12. FENICJA ul. Świętokrzyska 32 Cztery rodzaje grillowanych mięs: Fahita (drobiowe), Philadelphia (wołowe), Kharouf Mtabal (jagnięce), Kafta (wołowe mielone z warzywami) znakomite. Natomiast po zjedzeniu wielu potraw bezmięsnych , każdy może być przekonany że może zostać wegetarianem.
13.CZERWONY WIEPRZ ul. Żelazna 68 Świetny wystrój, dobra, klasyczna kuchnia, oddająca nasze narodowe upodobania. Knajpa do bitki i wypitki jak drzewiej mawiali. Jedzenie pyszne, tradycyjne polskie potrawy ale tez możliwość wyboru dań z kuchni międzynarodowej.,…
14.FOLK GOSPODA ul.waliców 13 Kapitalna deska z potrawami z dziczyzny ale takiej zupy grzybowej z trzech rodzajów grzybów, nie jadłem nigdy i nigdzie. W karcie napisano, że to specjał restauracji i to święta prawda.

15.UJAZDOWSKA Al. Ujazdowskie 6A
Szalenie miły kelner zaprasza do stolika i zaczyna rozmowę o menu. Poleca niektóre potrawy, dyskretnie odradza inne. Jedzenie podane poprawnie. Jestem zaskoczeni jego jakością in plus.
16.FLORIAN ul. Chłodna 3 Dania były znakomite a w szczególności stek, zupa zalewajka, łosoś pieczony. Znakomita beza z truskawkami. Duży wybór piw regionalnych. Ładny wystrój przystępne ceny.
17.WIESZ CO ZJESZ Pl. Konstytucji 1 Jedzenie zdrowe – bez wszelkich ulepszaczy – jak w domu. Restauracja posiada certyfikat ,,Menu bez glutenu”, w karcie podaje indeks glikemiczny bo ,,Wiesz co Zjesz”. Smaczne i zachęcające dania i przystawki w bardzo ładnym serwowaniu. Profesjonalna obsługa. Na osobą pochwałę zasługuje główny menager restauracji- osoba urodzona do tego stanowiska.

18.VIVANDIER ul. Łowicka 37 Lokal usytuowany w pięknej wilii. Na potrzeby gości oddana oranżeria oraz gustownie urządzone pokoje w stylu angielskim i francuskim na kameralne przyjęcia. Zupa rybna wyborna ale to co mnie położyło na łopatki to cynaderki, po prostu wyborne
19.BRITISH BULLDOG PUB w London Stek House ul. Krucza 51
To angielski luz i chillout w najlepszym wydaniu. Goście mogą poczuć się tu jak w prawdziwej Anglii słynącej z dobrej zabawy, Beatlesów i rodziny królewskiej. Oryginalna, angielska kuchnia i niepowtarzalny wystrój nadają temu miejscu wyjątkowy charakter. To świetne miejsce na lunch, wieczorne spotkanie z przyjaciółmi lub kolację tylko we dwoje.. Bardzo uprzejma pani kelnerka i smakowity wybór wielu renomowanych piw.

20.SUSHI ATELIER ul. Klimczaka 17
Klimatyczny lokal z charakterem, inspirowany pasją właściciela – sushi mistrza. Świetne jedzenie a Korea Sałatka wyśmienita. Fantastyczne miejsce na randkę. Wrócić warto wiele razy
21.GEORGE SAND w Hotelu Mazurkas Ożarów Mazowiecki ul. Poznańska 177 Raki w kremowym sosie brandy z dodatkiem zielonego kopru, serwowane w ciecie francuskim. Bakłażan pieczony w parmezanie, serwowany z mozzarellą i rukolą na bazyliowo-kremowym sosie Kotleciki cielęce sous-vide serwowane z puree z patatów z nuta wanilii, karmelizowanymi szalotkami, słodkim zielonym groszkiem w chrupkim azjatyckim cieście i rozmarynowo-tymiankowym sosem to potrawy po których można powiedzieć, że sztuka nazywa się gastronomią. Prze przesmaczne
22.CHMIELARNIA ul. Marszałkowska 10/16 Tu widać gołym okiem i czuć z daleka, że kucharze wkładają serce w to co przygotowują. Odkryciem smakowym była zupa z jagnięciną. Jestem przekonana, że wykwintne, wspaniałe potrawy z kuchni nepalskiej czy tajskiej zaspokoją oczekiwania nawet najbardziej wymagających smakoszy.
23.DZIKI RYZ ŻOLIBORZ Plac Inwalidów 10 „Dziki ryż” został do końca oswojony. Przystawki m. in. chrupiące pierożki chińskie won ton ze szpinakiem i tofu gładko weszły w romans z podniebieniem, a zupy: rosół z kaczki, pikantne kimchi i tajska z kurczakiem dały przedsmak kulinarnego raju. Popisał się przy nich równie chlebek naan, który zadowoliłby najbardziej grymaśnego konsumenta. Dania główne wprowadziły orientalny zamęt. Palak Mutton, kaczka w tajskiej odsłonie skryta pod bazylią, zaś ta w chińskim wydaniu schowana w cieście. Wyborny przegląd orientalnej kuchni. Do tego podane proste dodatki jak ryż z cebulą i ryż z jajkiem wzmocniły smakowe emocje. Obsługa nienaganna, a wystrój lokalu dodje urok orientu.
24. DZIKI RYŻ MOKOTÓW ul. Puławska 24 B Ciekawy pomysł połączenia dań kuchni japońskiej, chińskiej, indyjskiej i tajskiej. Połączenie jest bardzo udane, smaczne i ładnie podane. Dashi i dim sum z krewetkami – oba dania pyszne, na deser sorbet z owoców liczi, bardzo smaczny. Polecam zupę miso, wszystkie dim sumy i naleśniki japońskie. W lokalu ładnie pachnie. Bardzo miła i kompetentna obsługa.
25.SUSHI ZUSHI ul. Żurawia 6/12
Przygotowywanie dan na indywidualne zamówienie klienta z uwzględnieniem preferencji co do składników. Polecam wszystkim miłośnikom dobrego sushi.

MAŁA GASTRONOMIA
26.GRINGO BAR ul. Odolańska 15
Doskonałe miejsce na szybkie i smaczne jedzenie. Bardzo sycące, ale zarazem lekkie i smaczne dania. Jedzenie jak na bar Fast-food to Kuchnia: Tex-Mex, Meksykańska- Wszystko bardzo smaczne, podane w kartonowych pudełkach co nadaje charakteru restauracji. Jakość potraw bardzo wysoka, świeże produkty i estetyczne podanie. Obsługa bardzo miła, potrafi doradzić. Bardzo krótki czas oczekiwania
27.BIKE BISTRO ul. Powsińska 106 Menu nie jest zbyt obszerne ale każdy znajdzie w nim coś dla siebie, a uwagę przykuwa ciekawe nazewnictwo burgerów. Wybór padł na antrykot Rib Eye, filet z polędwicy i wege burger. Ogromne, wysmażone wg życzenia, steki okazały się soczyste i zarazem kruche. Burger z boczniakiem również smakował wyśmienicie. Uprzejma obsługa wykazała się bardzo dobrą znajomością języków obcych i niezwykłym doświadczeniem w branży. Godny polecenia jest również krem z pomidorów

28. WARBURGER puławska róg Dąbrowskiego
To miejsce , które powstało na przekór fastfoodowym przekąskom, pełnych niezdrowych konserwantów, tłustych sosów i nieświeżych warzyw .Przygotowane tu hamburgery są starannie, dobierane wyłącznie ze składników najwyższej jakości. Mięso i warzywa pochodzą od lokalnych dostawców, a maślane bułki i sosy to autorska receptura W menu oprócz klasycznych pozycji znajdują się także autorskie przepisy. Wiśnia, pesto, sadzone jajko i whisky to tylko kilka składników, które urozmaicają smak wyjątkowej grillowanej wołowiny.

PIEKARNIA ROKU
29. PRZYSTANEK PIEKARNIA siedem lokalizacji w Warszawie

CUKIERNIA ROKU
30.SWEET CONCEPT ul. Białostocka 9


Możliwość komentowania jest wyłączona.